Branding

SIDN Merkbewaking uitgebreid met logodetectie

Nieuwe functionaliteit geeft gebruikers actueel overzicht van het gebruik van logo's door derden

logo merkbewarking sidn

SIDN heeft haar tool voor domeinnaammonitoring uitgebreid met logodetectie. Gebruikers van SIDN Merkbewaking krijgen hiermee inzicht in het gebruik en/of misbruik van hun logo en beeldmerk op .nl-websites. Ook biedt SIDN Merkbewaking de mogelijkheid om bij aangetroffen misbruik van het logo direct (juridische) actie te ondernemen.

Merkmisbruik voorkomen en bestrijden

Het laten registreren van een logo of beeldmerk bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom zorgt ervoor dat merkeigenaren juridische stappen kunnen ondernemen als er sprake is van merkmisbruik. Maar voordat iemand deze stap kan nemen, moet hij die inbreukmakende activiteiten wel eerst vinden. Arjan Middelkoop, commercieel directeur van SIDN: “Logo’s vergroten de herkenbaarheid van een aanbieder, scheppen vertrouwen en dragen bij aan de uitstraling van een website. Oplichters plaatsen daarom vaak de logo’s van bekende organisaties of merken op hun malafide website. Nietsvermoedende internetgebruikers kunnen hierdoor de indruk krijgen dat ze te maken hebben met een legitieme website of webshop. In werkelijkheid bezoeken ze dan een website die desinformatie verspreidt, gebruikt wordt voor phishingdoeleinden, namaakgoederen levert of zelfs helemaal niets levert. Dit soort misbruik schaadt de betrouwbaarheid van merken, de achterliggende organisatie en ook het .nl-domein. SIDN Merkbewaking helpt dit te voorkomen door domeinnaamregistraties te monitoren. Door de uitbreiding met logodetectie zetten we een flinke stap in het bestrijden van cybercrime. Ook voor organisaties waarvoor SIDN Merkbewaking tot op heden niet interessant was, ontstaan nu nieuwe mogelijkheden om merkmisbruik tegen te gaan.”

Succesvolle pilots

SIDN Labs, het R&D-team van SIDN, voerde begin dit jaar 2 succesvolle pilots uit in samenwerking met de Rijksoverheid en Thuiswinkel.org. Met behulp van logodetectie werden ruim 200 websites die een van de logo’s onrechtmatig gebruikten opgespoord.

Inzicht in logogebruik door eigen organisatie

SIDN Merkbewaking brengt niet alleen misbruik van logo’s in beeld, gebruikers krijgen ook een goed overzicht van legitiem gebruik van het logo of beeldmerk. Zo biedt de tool dus ook de mogelijkheid om te kijken hoe bedrijfsonderdelen, partners, klanten, leveranciers en franchisenemers omgaan met het beeldmerk, of waar diensten en producten van het bedrijf online geleverd worden.

Juridische opvolging

Bij misbruik van een logo of beeldmerk op de website van een derde partij is de meest voor de hand liggende stap een civiel geschil aanhangig maken waarbij vervolgens de eigenaar van het merk zelf juridische actie moet ondernemen. Hiervoor kan SIDN Merkbewaking uitgebreid worden met juridische ondersteuning, waarbij beroep gedaan kan worden op de specialisten van ICTRecht.

Vorig bericht Grote tegenslag voor Delfts Solar Team 
Volgend artikel Glow Institute open in Rotterdam en brengt 'skin gym' naar Nederland

Nu op WijZuidHolland